AZHT.net  

Go Back   AZHT.net > Model Specific Tech Forums > EG Civic/Del Sol + DC Integra

EG Civic/Del Sol + DC Integra Civic (92-95), Del Sol (93-97) and Integra (94-01) Discussion

Reply
 
Thread Tools Display Modes
Old 01-20-2016, 11:02 AM   #1
Nayrb_eg
On a alchoholiday
 
Nayrb_eg's Avatar
 
Join Date: Apr 2009
Location: Tempe
Posts: 666
iTrader: (3)
Angry JDM GSR No VTEC

So recently my engine has decided not to let VTEC engage and I am looking to see if anyone has some insight on underlying issues that I have over looked.

History: I have a Jdm GSR OBD1 swapped into a 93 Civic SI running on a chipped P30 ECU(engine has been in the car for about 2+ years now). Everything has been running flawlessly until now.

It throws the Check engine code: 21(VTEC Solenoid)

I have done the following with no resolution to the problem.
- checked all wiring to the VTEC solenoid & pressure sensor
- replaced VTEC solenoid screen
- checked engine temperature sensor/wiring
- checked oil level/pressure

I know the VSS can cause VTEC to not engage and my speedometer works about 90% of the time but Iíve had this issue since I got the car in 2003 in which VTEC had always worked. To my knowledge all that leaves now is my ECU?

Any help would greatly be appreciated.
Nayrb_eg is offline   Reply With Quote
Old 01-20-2016, 11:13 AM   #2
S!K TEG
LOVES ME SOME CHICKEN
 
Join Date: Jun 2007
Location: here, there, everywhere
Posts: 6,116
iTrader: (12)
Did you check the knock sensor?
__________________
Country Singer.
S!K TEG is offline   Reply With Quote
Old 01-20-2016, 11:16 AM   #3
Nayrb_eg
On a alchoholiday
 
Nayrb_eg's Avatar
 
Join Date: Apr 2009
Location: Tempe
Posts: 666
iTrader: (3)
Quote:
Originally Posted by S!K TEG View Post
Did you check the knock sensor?
That I have not done, I'll take a look.
Nayrb_eg is offline   Reply With Quote
Old 01-20-2016, 11:48 AM   #4
HondaBoy[T]
 
HondaBoy[T]'s Avatar
 
Join Date: Aug 2010
Location: Mesa
Posts: 1,888
iTrader: (8)
after you changed that did the cel go away?
did u reset the ecu? disconnected the battery?
__________________
All Day, Every Day. By Myself..One Pillow.
HondaBoy[T] is offline   Reply With Quote
Old 01-20-2016, 11:57 AM   #5
Nayrb_eg
On a alchoholiday
 
Nayrb_eg's Avatar
 
Join Date: Apr 2009
Location: Tempe
Posts: 666
iTrader: (3)
Quote:
Originally Posted by HondaBoy[T] View Post
after you changed that did the cel go away?
did u reset the ecu? disconnected the battery?
I did disconnect the battery for a little bit. The CEL will clear but once the car is taken over 5800 RPM the CEL comes back on.
Nayrb_eg is offline   Reply With Quote
Old 01-20-2016, 12:55 PM   #6
cbaracing
 
Join Date: Mar 2006
Location: Gilbert
Posts: 40,424
iTrader: (187)
not the optimal ecu configuration to run that particular engine

try a stock ecu and see what happens
cbaracing is offline   Reply With Quote
Old 01-20-2016, 12:56 PM   #7
cbaracing
 
Join Date: Mar 2006
Location: Gilbert
Posts: 40,424
iTrader: (187)
Quote:
Originally Posted by S!K TEG View Post
Did you check the knock sensor?
and that is going to do what? cause a code 21?

if its chipped ecu the knock is probably disabled
cbaracing is offline   Reply With Quote
Old 01-20-2016, 01:00 PM   #8
Nayrb_eg
On a alchoholiday
 
Nayrb_eg's Avatar
 
Join Date: Apr 2009
Location: Tempe
Posts: 666
iTrader: (3)
Quote:
Originally Posted by cbaracing View Post
not the optimal ecu configuration to run that particular engine

try a stock ecu and see what happens
That's what i had figured, I am currently trying to source an obd1 P72
Nayrb_eg is offline   Reply With Quote
Old 01-20-2016, 01:40 PM   #9
cbaracing
 
Join Date: Mar 2006
Location: Gilbert
Posts: 40,424
iTrader: (187)
Quote:
Originally Posted by Nayrb_eg View Post
That's what i had figured, I am currently trying to source an obd1 P72
or even just a stock p28 to run it to see if the code pops up
cbaracing is offline   Reply With Quote
Old 01-20-2016, 01:43 PM   #10
4dr_ed3
 
4dr_ed3's Avatar
 
Join Date: May 2008
Location: Glendale
Posts: 4,686
iTrader: (12)
did you do any recent maintenance or anything in particular to the car recently? or it just kinda randomly happened
4dr_ed3 is offline   Reply With Quote
Old 01-20-2016, 01:47 PM   #11
Nayrb_eg
On a alchoholiday
 
Nayrb_eg's Avatar
 
Join Date: Apr 2009
Location: Tempe
Posts: 666
iTrader: (3)
Quote:
Originally Posted by cbaracing View Post
or even just a stock p28 to run it to see if the code pops up
I'll give my P28 a shot and see what happens
If only I had received the right ECU with my motor from HMO but they shipped an OBD2 ECU, which instead of exchanging it I just sold it .
Nayrb_eg is offline   Reply With Quote
Old 01-20-2016, 02:03 PM   #12
HondaBoy[T]
 
HondaBoy[T]'s Avatar
 
Join Date: Aug 2010
Location: Mesa
Posts: 1,888
iTrader: (8)
Quote:
Originally Posted by Nayrb_eg View Post
I did disconnect the battery for a little bit. The CEL will clear but once the car is taken over 5800 RPM the CEL comes back on.
ecu is still finding vtec sol? Once upon a time my "chipped" ecu wouldnt engage vtec and ran like shit. Re-loaded the tune and all was fixed.
__________________
All Day, Every Day. By Myself..One Pillow.
HondaBoy[T] is offline   Reply With Quote
Old 01-20-2016, 02:09 PM   #13
S!K TEG
LOVES ME SOME CHICKEN
 
Join Date: Jun 2007
Location: here, there, everywhere
Posts: 6,116
iTrader: (12)
Quote:
Originally Posted by cbaracing View Post
and that is going to do what? cause a code 21?

if its chipped ecu the knock is probably disabled
Didn't see the part where it was a chipped ecu.

And the knock senor could cause VTEC not to work.
__________________
Country Singer.
S!K TEG is offline   Reply With Quote
Old 01-20-2016, 02:24 PM   #14
Nayrb_eg
On a alchoholiday
 
Nayrb_eg's Avatar
 
Join Date: Apr 2009
Location: Tempe
Posts: 666
iTrader: (3)
Quote:
Originally Posted by 4dr_ed3 View Post
did you do any recent maintenance or anything in particular to the car recently? or it just kinda randomly happened
Yeah, Just randomly happened. The car is pretty much a dedicated fun/track car so I drive it maybe twice a month if that.

Here's the story of how it happened:

I did a small pull in it, once it surpassed 5800 rpm the CEL came on and no VTEC. I ran the code and it was for the Coolant temperature sensor. I noticed 1 of the two wires to the connector had pulled out of the connector, so i fixed that. Started it and no CEL appeared so I let it warm up and took it out for a spin. I did another pull and once again CEL cam on after i passed 5800 rpm and no VTEC. Checked the code and it was for the VTEC solenoid.
Nayrb_eg is offline   Reply With Quote
Old 01-20-2016, 02:32 PM   #15
cbaracing
 
Join Date: Mar 2006
Location: Gilbert
Posts: 40,424
iTrader: (187)
Quote:
Originally Posted by Nayrb_eg View Post
Yeah, Just randomly happened. The car is pretty much a dedicated fun/track car so I drive it maybe twice a month if that.

Here's the story of how it happened:

I did a small pull in it, once it surpassed 5800 rpm the CEL came on and no VTEC. I ran the code and it was for the Coolant temperature sensor. I noticed 1 of the two wires to the connector had pulled out of the connector, so i fixed that. Started it and no CEL appeared so I let it warm up and took it out for a spin. I did another pull and once again CEL cam on after i passed 5800 rpm and no VTEC. Checked the code and it was for the VTEC solenoid.
and have you reset the ecu since?
cbaracing is offline   Reply With Quote
Old 01-21-2016, 06:19 AM   #16
Nayrb_eg
On a alchoholiday
 
Nayrb_eg's Avatar
 
Join Date: Apr 2009
Location: Tempe
Posts: 666
iTrader: (3)
Quote:
Originally Posted by cbaracing View Post
and have you reset the ecu since?
I have not, I'll reset the ECU and try again.
Nayrb_eg is offline   Reply With Quote
Old 01-21-2016, 08:07 AM   #17
Littlejon1378
 
Littlejon1378's Avatar
 
Join Date: Aug 2012
Location: mesa,az
Posts: 1,750
iTrader: (2)
480-760-3312 text this guy he may have an obd1 gsr ecu
Littlejon1378 is offline   Reply With Quote
Old 01-21-2016, 09:46 AM   #18
cbaracing
 
Join Date: Mar 2006
Location: Gilbert
Posts: 40,424
iTrader: (187)
Quote:
Originally Posted by Littlejon1378 View Post
480-760-3312 text this guy he may have an obd1 gsr ecu
yes but do you know which obd1 gsr ecu it is?
cbaracing is offline   Reply With Quote
Old 01-21-2016, 10:13 AM   #19
Nayrb_eg
On a alchoholiday
 
Nayrb_eg's Avatar
 
Join Date: Apr 2009
Location: Tempe
Posts: 666
iTrader: (3)
Quote:
Originally Posted by cbaracing View Post
yes but do you know which obd1 gsr ecu it is?
P72-003 or P72-a01?
Nayrb_eg is offline   Reply With Quote
Old 01-21-2016, 10:17 AM   #20
cbaracing
 
Join Date: Mar 2006
Location: Gilbert
Posts: 40,424
iTrader: (187)
Quote:
Originally Posted by Nayrb_eg View Post
P72-003 or P72-a01?
p61 is obd1 gsr and so is p72

but one is b17 and the other is b18c
cbaracing is offline   Reply With Quote
Old 01-21-2016, 10:25 AM   #21
Nayrb_eg
On a alchoholiday
 
Nayrb_eg's Avatar
 
Join Date: Apr 2009
Location: Tempe
Posts: 666
iTrader: (3)
Quote:
Originally Posted by cbaracing View Post
p61 is obd1 gsr and so is p72

but one is b17 and the other is b18
Since i have a stock intake manifold w/ the secondary intake butterflys I'm leaning towards needing the P72 over the P61. Right now i am weighing the options of either picking up a P72 or just forking out the buck and getting S300 for my P28.
Nayrb_eg is offline   Reply With Quote
Old 01-21-2016, 11:31 AM   #22
cbaracing
 
Join Date: Mar 2006
Location: Gilbert
Posts: 40,424
iTrader: (187)
Quote:
Originally Posted by Nayrb_eg View Post
Since i have a stock intake manifold w/ the secondary intake butterflys I'm leaning towards needing the P72 over the P61. Right now i am weighing the options of either picking up a P72 or just forking out the buck and getting S300 for my P28.
well the only one to run a b18c stock is the p72. i was just pointing out that there are 2 gsr obd1 ecu

i would go hondata s300. you wont regret it
cbaracing is offline   Reply With Quote
Old 01-21-2016, 01:48 PM   #23
Littlejon1378
 
Littlejon1378's Avatar
 
Join Date: Aug 2012
Location: mesa,az
Posts: 1,750
iTrader: (2)
Quote:
Originally Posted by cbaracing View Post
yes but do you know which obd1 gsr ecu it is?
If he has a gsr ecu it is a p72 he has a 95 gsr
Littlejon1378 is offline   Reply With Quote
Old 01-21-2016, 02:02 PM   #24
cbaracing
 
Join Date: Mar 2006
Location: Gilbert
Posts: 40,424
iTrader: (187)
Quote:
Originally Posted by Littlejon1378 View Post
If he has a gsr ecu it is a p72 he has a 95 gsr
yes but you didnt know that at first
cbaracing is offline   Reply With Quote
Old 01-22-2016, 10:19 AM   #25
Broskiballa
Master Giraffe Egyptian
 
Broskiballa's Avatar
 
Join Date: Nov 2006
Location: az
Posts: 4,531
iTrader: (15)
Still having engagement problems?
__________________
Giraffe
Broskiballa is offline   Reply With Quote
Old 01-22-2016, 11:45 AM   #26
cbaracing
 
Join Date: Mar 2006
Location: Gilbert
Posts: 40,424
iTrader: (187)
Quote:
Originally Posted by Broskiballa View Post
Still having engagement problems?
thats what she said
cbaracing is offline   Reply With Quote
Old 01-22-2016, 02:37 PM   #27
Broskiballa
Master Giraffe Egyptian
 
Broskiballa's Avatar
 
Join Date: Nov 2006
Location: az
Posts: 4,531
iTrader: (15)
Quote:
Originally Posted by cbaracing View Post
thats what she said
Oh you!
__________________
Giraffe
Broskiballa is offline   Reply With Quote
Old 01-23-2016, 03:05 PM   #28
Nayrb_eg
On a alchoholiday
 
Nayrb_eg's Avatar
 
Join Date: Apr 2009
Location: Tempe
Posts: 666
iTrader: (3)
Update:
My p30 ECU is fried, ran it with the p28 and VTEC engaged with no CEL. Looks like I'll be ordering S300 very very soon.
Thanks everyone for the input
Nayrb_eg is offline   Reply With Quote
Old 01-25-2016, 09:24 AM   #29
cbaracing
 
Join Date: Mar 2006
Location: Gilbert
Posts: 40,424
iTrader: (187)
Quote:
Originally Posted by Nayrb_eg View Post
Update:
My p30 ECU is fried, ran it with the p28 and VTEC engaged with no CEL. Looks like I'll be ordering S300 very very soon.
Thanks everyone for the input
i know a guy who can get one
cbaracing is offline   Reply With Quote
Old 01-28-2016, 12:40 PM   #30
Broskiballa
Master Giraffe Egyptian
 
Broskiballa's Avatar
 
Join Date: Nov 2006
Location: az
Posts: 4,531
iTrader: (15)
Nice dude! <Vtec
__________________
Giraffe
Broskiballa is offline   Reply With Quote
Reply

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump



Powered by vBulletin® Version 3.8.0
Copyright ©2000 - 2018, Jelsoft Enterprises Ltd.
©AZHT.net 2004-2018
Design by HTWoRKS